Bombies

Phonsavan is van oudsher een handelsstad in het noordoosten van Laos. China en Vietnam liggen op kleine afstand. Door het Sovjet-verleden wapperen de gouden hamers en sikkels nog voor de statige gebouwen in rode stofvlakken. De stad is lelijk, de inwoners nog lelijker: we grappen dat de Aziaten met te lange voortanden zijn nagetekend voor Kuifje-strips. Phonsavan heeft twee toeristische trekpleisters, the plain of jars en de bomkraters die het landschap tekenen na de ‘secret war’ in het gebied. Naast de drang weer buiten het backpackcircus te blijven, onze hoofdredenen voor een bezoek.

Op de een of andere manier voelen we ons zo slap als een vaatdoek als we op gehuurde fietsen de 10 kilometer heuvelgebied aftrappen naar Site 1. The plain of jars is verspreid over drie sites. We hebben de grootste gekozen als doel en verbranden ons ontbijtje van een Lao-donut en een appel (budget travelling is soms lastig in een land zonder reguliere supermarkten) al op de heenweg. De site is bezaaid met stenen potten (the jars), loopgraven en kraters. De functie, herkomst en oeroude leeftijd van de potten worden nog onderzocht. Waarschijnlijk speelde de handelswaar van de kruisende karavanen een rol in de geschiedenis van de stenen monumenten, maar er zijn ook menselijke resten in gevonden. De wel beschikbare informatie valt nergens te lezen en we gaan een beetje teleurgesteld terug. Ook de gestrande Russische tank vinden we niet in de omgeving.

’s Avonds schuiven we in een lokale bar aan voor gebeamde documentaires over de secret war. De oorlogsmisdaden van de Amerikanen hebben Laos niet alleen in het landschap littekens nagelaten. Iedere acht minuten is dit land negen jaar lang gebombardeerd. Onwerkelijk. De clusterbommen hebben zo’n 50% van hun vracht (bombies of UXO’s) ongeëxplodeerd in het landschap begraven. Boeren en vooral spelende kinderen komen ze nog dagelijks tegen. Vaak met dodelijke afloop of amputaties tot gevolg. Stil gaan we naar bed.

Meer weten? Check onderstaande links voor de documentaires:

The most secret place on earth: http://watchdocumentary.org/watch/the-most-secret-place-on-earth-video_07e9c7e6e.html

Bombies: the secret war: http://topdocumentaryfilms.com/bombies-the-secret-war/

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. PM schreef:

  Dat is wel een ontspannen vakantie tussen de bommen. Gelukkig zijn er ook nog leuke dingen . Eet gezond, neem je sinaasappeltje op tijd.

 2. Roel-Els-Maarten schreef:

  Hé Maaike en Ron.
  We hebben jullie link ontvangen en gaan jullie vanaf nu volgen.
  Ik heb nog niet alles gelezen maar volgens mij hebben jullie het wel naar jullie zin.

  Groetjes Roel, Els en Maarten

 3. Rogier schreef:

  Die bar moet Craters zijn geweest!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s