Sulawesi vs. Kalimantan

Shit! Vanaf het vliegveld van Balikpapan (eiland Kalimantan) gaan we volgens planning naar het centrum van de stad om een guesthouse te zoeken. Helaas niks anders dan dure hotels te vinden op het eerste gezicht. Een eerste domper in Indonesie. Met de kennis van Puji, een vliegveldmedewerkster die bij ons in de gedeelde taxi is gesprongen, vinden we een uur later gelukkig wel een ranzig motel binnen budget. We betalen de taxikosten van Puji, bedanken haar hartelijk en zwaaien tot de taxi is opgeslokt door het voortrazende verkeer.

De tweede domper volgt snel: een totaal gebrek aan info. Dit is dus echt reiziger zijn. Geen backpackcircus en duidelijke doorreismogelijkheden. Er zijn in Balikpapan nergens lokale travel agents of stations om busvervoer te boeken, onze lonely planet reisgids besteed nergens echt aandacht aan dit eiland en we worden toegeschreeuwd door iedere Indonesier met het enige Engels dat ze kennen, hello mister!! Net alsof ze nog nooit een dude en dudette hebben gezien.

Na een halve dag in het internetcafe likken we onze wonden. Het blijkt dat orang utans kijken in Kalimantan precies in maart niet echt goed kan. Het regenwoud hangt dan vol fruit en de bosmensen laten zich weinig zien aan parkbeheerders (en dus toeristen). Een vlucht naar hun reservaten is peperduur, een busreis is bijna onmogelijk. Vanaf nu zullen we ons huiswerk moeten doen. Lesje geleerd.

De volgende avond vliegen we van Balikpapan naar Palu op het buureiland Sulawesi. Palu is een kale industriestad met een moderne landingsbaan en een soort houten kot dat als terminal dienstdoet. We brengen er exact 11 uur door. Bomvol informatie na een grondige dag voorbereiding kunnen we bij het wakker worden direct twee plaatsen boeken in een mini-van. Wap, van het westen naar het midden van het gigantische voormalig Celebes. Bergwegen draaien tot in Ampana onder het genot van keiharde karaoke muziek. Want dat laatste hoort bij reizen in Indonesie. Wat is er mis met de oren van die mensen? Om over goede smaak nog maar te zwijgen :)

Op het moment van schrijven zitten we op Poya Lisa, een van de tropische Togean Islands in de binnenzee boven Ampana. De zee en de fauna hier blazen ons uit onze sokken. De foto’s zeggen meer over de blauwgroene zeeen en palmeilandjes dan ik kan uitdrukken in dit blog. Dolfijnen overdag, ’s avonds vuistgrote wc-spinnen boven je hoofd, ’s nachts ratten in je strandhuisje. Hoe mooi en bizar is het hier! Indonesië is fantastisch als je je voorbereiding doet.

We reizen verder naar het zuiden morgen. Bijna kijken we uit naar de 20-urige karaoke sessie in de bus die bergpassen draait tot we in Rantepao zijn. Bijna.

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Debby schreef:

  Ok ik was jaloers tot ik “vuist grote wc spinnen” las. Laat mij maar hier in de kou de kat op schoot. Jullie veeeeeel plezier!

 2. Alette schreef:

  oehh klinkt echt vet gezellig zo’n karaoke bus! beter als een rijdende koelcel in ieder geval ;-)

 3. Olga schreef:

  Heel leuk om weer te lezen allemaal. Veel plezier met doorreizen en ik wacht kwispelstaartend achter de pc op de volgende foto’s. X

 4. Rogier schreef:

  Ben weer bij na een tiijd jullie blog niet gevolgd te hebben. Blijf ons gek maken, toch een soort gratis reizen…

  1. Anoniem schreef:

   👍

 5. Leni en Gert-Jan schreef:

  Hallo Maaike en Ron,
  Beetje laat om jullie vanaf nu te volgen, maar beter laat dan nooit. Interessant om kennis te nemen van jullie reisavonturen. Bijzonder om op deze manier een wereldreis te maken. Dat zullen wij niet meer doen. Goed dat je dat nu doet; dat nemen ze jullie nooit meer af. We doen ons best om jullie te volgen en zullen dan reageren op recente berichten. Fijne reis verder en geniet ervan, maar dat zal best lukken.

  Hartelijke groet,

  Leni en Gert-Jan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s