Rantepao

Van de zee naar de vallei waarin Rantepao het bruisend middelpunt vormt van De Toraja-streek. Een omgeving die net het 100-jarig jubileum van de komst van de Christelijke kerk heeft gevierd. Overal langs de wegen staan de gekleurde vaandels nog. Een Christelijke enclave op het verder overwegend Islamitische Sulawesi. De bijzondere etnische cultuur met eeuwenoude architectuur en rituelen is samengesmolten met het evangelie dat den Hollanders meebrachten. We ontmoeten locals die Jakob, Hieronymus, Luther en Lambert heten. Ze vertellen over de scholen, kerken en infrastructuur die de Nederlanders bouwden. De (inter)nationale specerijenindustrie floreert er nog steeds door. 20130504-185636.jpgVia via komen we in een logement terecht bij een leefgroepje van hele lieve oudjes. De dochter van de eigenaren, Nana, woont in Deventer, getrouwd met watermanager Guido. Met z’n allen gaan we op de kiek en mailen een vrolijk bericht door naar haar in Nederland. Tijdens het ontbijt (hier standaard een schep lokale Arabica koffie in een mok en heet water gewoon erbovenop) krijgen we het hele trouwalbum te zien en de foto’s van de reis die opa en oma maakten door Nederland. Vanaf de Spido fotografeerden ze Rotterdam-Zuid, dus we kunnen ongeveer aanwijzen waar ons huisje was. Mocht je ooit in de buurt zijn, logeer in hun Pondok Nilam! Via hun neef Aras, die in Rantepao het gezellige touristencafe Aras runt, huren we een motobike en bezoeken een traditionele bruiloft. Toeristen zijn daar welkom, dus zelfs zonder gids krijgen we een warme ontvangst. Na de ceremonie, waarbij de bruid en bruidegom opvallend bloedserieus kijken, eten we mee met de aanwezige families uit het dorp. Er wordt een gillend varken aan een stok geveild. De opbrengst gaat naar de organisatoren. Net als alle tweeduizend(!) gasten geven we een enveloppe met geld aan het bruidspaar. We hopen dat ze onze sleutelhanger met Hollandse klompjes, op de valreep in Maassluis bij Booster gekocht, ook waarderen. 20130504-190204.jpg De daaropvolgende dagen rijden we rond in de magistraal mooie omgeving. Adembenemende rijstvelden, Toraja-huizen met daken in de vorm van waterbuffelhoorns en traditionale grot- en boomgraven fascineren ons van het eerste daglicht tot het donker wordt. ’s Avonds schuiven we aan bij de gidsen in Cafe Aras om met hen gitaar te spelen en te zingen. Bon Jovi, Mister Big, Beatles en Stones spelen ze graag. Wij hebben de eer om de Engelstalige teksten correct uitgesproken te zingen. Fonetisch en volledig uit de maat brullen ze mee. De laatste dag gaan we op pad met Luther, een van de gidsen. Onder zijn begeleiding bezoeken we een traditionele Toraja begrafenis, waar de varkens niet alleen geveild worden, maar ook en masse geslacht. ’s Ochtends zagen we 2000 waterbuffels op de grote regiomarkt. Enkele daarvan zullen ook geslacht worden als kado aan de rouwende familie. Dit maken we (gelukkig) niet mee, doordat Luther ons na twee uur ceremonie meetorst naar de volgende halte: een traditioneel massagraf. Gevaarlijk ploeterend door stenen bergpaadjes op de motobike bereiken we een graf dat niet toeristisch is geopend. De gigantische mond van de grot staat vol met geopende sarcofagen. Er liggen overal schedels uitgestald. In dit morbide tafereel vliegen de kleurige zwaluwen onafgebroken de achterliggende grot in en uit. Luther graait in een sarcofaag, klopt met zijn knokkel op een schedel en drukt mij deze in de handen. Blijkbaar moet ik zelf voelen dat de skeletten langzaam verstenen in deze omgeving… Voor we de nachtbus ingaan, zeggen we gedag in Cafe Aras. Hoor ik opeens mijn naam. De wereld is klein, blijkt dan maar weer: Renske van der Spek, mijn buurvrouw bij Economie 1 op het Westland College zit achter me. Helaas geen tijd om lang herinneringen op te halen aan de mooie tijden met ons vriendenclubje van de examenjaren. We moeten door en de bus blijkt al een kwartier voor ons logement te staan wachten. De oudjes van Nilam drukken ons nog snel de hand en kijken ons hoofdschuddend na als we met volle bepakking van de kamer naar de bus rennen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s