Avonturen met Los Hermanos

Gelukkig gaat de busrit (helaas nog steeds geen goedkope collectivo’s in dit deel van de Yucatan te bekennen) naar strandstadje Tulum vlekkeloos. We zijn ruim op tijd voor een gezellig welkomstbiertje met Elco, inclusief verjaardagsmoment om middernacht…. want Maaike wordt 28, hieperdepiep!

Na een serie niet te missen hints van haar, is het duidelijk dat Maaike’s verjaardagsfeest niet compleet is zonder piñata. Ik ga ’s ochtends voor dag en dauw stiekem erop uit om de papier mache pop te kopen. Daarna snij ik een luikje tussen het haar en stop het ding, samen met de winkelbediende, vol met snoep. Vanavond mag Maaike de hangende pop geblinddoekt bewerken met een stok, zoals het in Mexico hoort.

Overdag gaan we samen met Los Hermanos Luijendijk naar het witte strand van Tulum. We koelen na de wandeling af in het helblauwe water en kleuren flink rood bij het opdrogen. The good life in technicolor. Daarna moeten we opschieten om terug te komen bij het hostel, want de lucht kleurt snel zwart. Tijd voor de dagelijkse electrische ontlading van de Costa Maya in regenseizoen. ’s Avonds eten we mee met de Belgen, die inmiddels ook gearriveerd zijn, en tafelen na met een Cuba Libre. Maaike werkt zich na het diner in het zweet onder luid gejuich. Het blijkt niet mee te vallen de piñata open te breken met een blinddoek voor. Als het snoep in het rond vliegt, graait iedereen naar de lollies en snoepjes. Die smaken anders dan verwacht naar Worchester Sauce en zure glazuur. Rrrraarrr.

Onze dagen in Tulum zijn als een pauze tijdens het reizen. We genieten van de Costa, bezoeken meer Maya-ruines en snorkelen in Dos Ojos. Dos Ojos is een van de cenotes die in Yucatan te vinden zijn. Sinkholes met een onderwater gelopen grottenstelsel, waarin je kunt snorkelen tussen de stalagmieten en tieten. Elco gaat er zelfs duiken. Je krijgt een zaklamp en zwemt langzaam de grotten in naar een bizarre wereld. Zijn enthousiaste verhalen werken aanstekelijk. Cenoteduiken zetten wij op de lijst things-to-do-when-we-ever-come-back. Iets om naar uit te kijken!

Ton en Elco bezoeken samen nog Calakmul. Als ze terugzijn, hebben we ons organisatietalent weer eens ingezet voor een groot gezamenlijk diner in het hostel. Op het strand ontmoetten we toevallig drie meiden uit Italië, die eerder met ons de dormetorio in San Cristobal de las Casas deelden. Met 15 hostellogeerders smullen we van hun echte Napolitaanse pasta carbonara. Het wordt laat en gezellig. Los Hermanos maken nieuwe vrienden. Machtig mooi om hen hier, in ‘onze reiswereld’, te zien en het reisgevoel dat wij dit jaar beleven met hen te delen.

De Grande Finale van Yucatan beleven we op Isla Mujeres, voor de kust van Cancun. Met een kleine boot varen we uit de baai van het eilandje naar diepere wateren vol kril. Na een korte instructie zitten we met twee of drie personen tegelijkertijd klaar op de rand van de boot. De kapitein en de instructeur speuren de zee af. Yes, go go go! We plonsen de zee in en zwemmen naast een kriletende walvishaai. De open bek is gigantisch, een meter groot en komt soms recht op je af. Toch glijdt de vis sierlijk langs je heen. Pure poëzie. We zwemmen nieuwe persoonlijk records om de oceaanreuzen even bij te houden voor zij weer uit zicht verdwijnen. Als je terugzwemt naar de boot, kun je zomaar een mantaray met een spanwijdte van anderhalve meter tegenkomen. Vissen from outerspace. Sierlijk flappend met hun ‘vleugels’ draaien ze rondjes terwijl ze de kril uit het water filteren. Af en toe springen ze uit het water. We zwemmen, filmen en juichen tot een mafkees zegt dat we terug naar Isla Mujeres gaan. Als kapitein heeft hij maar makkelijk praten, hij mag morgen weer.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. maarten schreef:

    stelletje mazzelaars! maar wel weer een prachtig maaike-en-ron-op-een-vette-reis verhaal. keep rocking, ik wacht met smart op ’t volgende blogje. from amsterdam with love :)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s