Belizeaanse wijsheden

Maaike besluit dat we maar eens terug moeten komen in Belize. Dan kunnen we met een klein beetje meer budget in een droog seizoen per boot een noordelijke junglerivier afzakken, duiken in de beruchte blue hole bij Caye Caulker en wel bij San Ignacio de waanzinnige limestone grotten vol Maya overblijfselen in. Via Cancun vlieg je veruit het goedkoopst. Daarna pak je de bus van ADO om op en neer te reizen. En zwem nog een baantje met een walvishaai als je er toch bent. Schrijft u even mee, reisgrage lezer? Belize + Tulum + Isla Mujeres = minimaal 2 weken topvakantie in de periode mei.

Voor we de grens met Guatemala weer overgaan, slapen we nog een nachtje in San Ignacio bij Hotel J&R. De J van John en de R van Rose. Lovely old people. Net als veel Belizeanen zowel Spaans als Engels sprekend. Als je de grotten hier niet bezoekt, is San Ignacio geen must. Maar het wordt voor ons interessant omdat de oude John op zijn praatstoel gaat zitten.

Hij komt oorspronkelijk uit Colombia en heeft zijn leven lang hard gewerkt. Trots vertelt hij over zijn 5 zoons en 1 dochter die allemaal een college-education hebben gehad. Zijn dochter en 3 van de 5 zoons wonen in de States. Ze hebben een goed leven. Zijn andere twee zoons zijn gelukkig in Belize en hebben een goede baan bij de overheid. Zelf heeft John 18 jaar in de bouw gewerkt in de States. En daarvoor voor de kauwgomfabriek in Belize. Hij klom, sporen aan de voeten, in gombomen om geulen in de stam te kerven. Gifslangen en spinnen die hij bovenin tegenkwam, sloeg hij in twee met zijn machete. Voor boa constrictors was hij wel bang.

Het gesprek over werken komt weer op de Mennonieten. De hardste werkers van het land volgens John en dat hebben we eerder gehoord. Ze dragen een groot deel van de economie met hun mega-farms. Ze verbouwen groente, fruit, rietsuiker en houden vee. John is trots op zijn land. Belize is het land van de vrijheid. Er is geen discriminatie, omdat de inwoners uit alle windstreken komen. Daarom vonden de Mennonieten een thuis in Belize, nadat Mexico ze eruit joeg. Ze kochten of kregen grond in de jungle en starten met cultiveren en verbouwen. Inmiddels bieden de Mennonieten werk voor halve dorpen rondom hun farms. Ze zijn onderling goed georganiseerd, zodat de welvaart verdeeld wordt. John vertelt dat we in de buurt een community kunnen bezoeken, maar dat past nu niet in ons reisplannetje helaas.

“Iedereen kan werken als hij wil. In dit vríje land zónder discriminatie is er werk zat”, voegt John nog toe. Maar als we vertellen over de talloze bedelaars in Belize City, zegt hij: “Dat waren zeker zwarten? Het zijn altijd die zwarten die om geld vragen”. Misschien toch niet helemáál zonder discriminatie dan, John…

[PS. DE FOTO IS NIET VAN ONS, MAAR VAN GOOGLE]

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Rogier schreef:

    Ron, je bent Menno niet ;-)
    Bestaan de Ronnonieten nu ook?
    Mzlz Rogier

  2. Anoniem schreef:

    Nog niet… *begint te denken*

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s