Dangriga

In Dangriga stromen twee modderige riviertjes de Caribische Zee in. Als we de brug van de eerste oversteken horen we geblaf aan de waterkant. We kijken naar de zwerfhond, en dan nog een keer. De hond staat zo’n twintig meter bij ons vandaan tegen een krokodil te blaffen. Geen saltie, geen Australisch monsterformaat, maar de bek gaat af en toe open en dicht en daar wil je niet graag inzitten. In het hostel van Dana Joseph vragen we ernaar. Het blijkt dat het bijna nooit voorkomt en dat we ‘mazzel hebben gehad er een te mogen zien’.

De eilanden (cayes) van Belize liggen niet ver uit de kust, op de rand   van het op-twee-na-grootste barriere rif van de wereld. Het orkaanseizoen in Belize is minder heftig dan in Mexico, maar we besluiten door de slechte weerberichten niet door te reizen naar een ‘duur’, regenachtig Caye Tobacco. En in D’s Hostel is het gezellig. Dana deelt haar eigen huiskamer met de gasten en maakt een heerlijk ontbijt. Omdat we niet naar Caye Tobacco gaan, praten we na ons ontbijt lang met Dana. Een aanpakker. Ze runt het hostel van haar moeder sinds deze overleden is. Als we praten over ons werk in Nederland, gaat ze enthousiast vertellen. Het hostel ligt aan een parkje park aan zee. Het park is vernoemd naar een grote leider van de Garifuna, een creoolse cultuur in het Caribisch gebied. Dagelijks worden het vervallen park en het strandje afvalvrij gemaakt door de tuinman van het hostel. Dana zou het park graag een grote opknapbeurt geven en maandelijks voor lokale families en toeristen een klein evenement organiseren rondom de karakteristieke Garifuna drums. Goed voor de gemeenschap van Dangriga en voor het toerisme. Hiervoor zoekt ze sponsors en misschien wat gemeentegeld. Het hele plan zit in haar hoofd, maar ze weet niet goed waar te beginnen. We brainstormen aan de ontbijttafel en besluiten haar op weg te helpen met het uitschrijven van het plan en het maken van een raamwerk voor een begroting. Na een middagje werk kunnen we haar een projectplannetje mailen, waarmee ze onder andere de burgemeester, de plaatselijke Rotary en een telefoonprovider wil gaan aanschrijven. Zet ‘m op, Dana!

De volgende dag waait een vrolijke oudere man aan tijdens het ontbijt. Hij praat honderduit over zijn theorieen. Als oud-leraar geschiedenis heeft hij mooie verhalen, maar ze lopen onvolgbaar in elkaar over en we missen iedere keer een clou. De families die wij in klederdracht in de bussen zagen, blijken Mennonieten te heten. Deze religieuse gemeenschap is ooit opgestart door een Nederlander, Menno. We lachen om mijn bretels en cowboyhoed. En dat ik mijn ‘Nederlandse roots’ heb teruggevonden in Belize. Na het vertrek van de oude baas zuigt de keuken vacuum. Iedereen verwerkt zijn energieke bezoek. Dana vertelt later dat de man graag met toeristen praat. Hij heeft mooie verhalen en veel kennis, maar raakt de laatste jaren het spoor wat bijster.

Aan het einde van de ochtend bezoeken we het atelier van een creoolse kunstenaar en ’s avonds belanden we op een Garifuna-wake met live-band. Zie je dat al voor je bij een wake in Nederland? Verkoop van rum, een volle dansvloer en het halve dorp in je tuin en afgezette straat?

Bij het ontbijt de volgende dag horen we dat de oude geschiedenisleraar op het busstation van Dangriga verhalen vertelde tegen nieuwe toeristen. Een van de verhalen gaat over een Hollander die in Belize zijn roots heeft teruggevonden. Bij de Mennonieten.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Anoniem schreef:

    Hoi Maaike en Ron, wat een heerlijke verhalen om te lezen. Hartelijk gelachen om de roddel over onze zoon de Mennoniet. Zo lijk je op Bob Dylan en zo lijk je op Menno…….hahaha…..We zien wel dat Maaike niet mee verandert, maar gewoon blijft stralen als een prinses op reis.
    Heel veel reisplezier en dikke knuffels van P & M

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s