VerdEnergia

Permacultuur, landbouw op basis van een natuurlijke cyclus. Naast de agrarische component predikt de permacultuur levensstijl een samenleving gebaseerd op kleine leefgemeenschappen met eigen voedselvoorziening. Niet alleen boeren in de jungle van Costa Rica, maar ook vier hoog in Rotterdam-Zuid (het kan!). Kortom, geen banksystemen en mondiale economie. Maar permacultuur propageert ook meer op micro-niveau: deel een auto met je buren, deel zonnepanelen, deel moestuinoogst, deel talenten en kwaliteiten. Interessante materie waar we nooit aandacht aan hebben besteed. Dit zijn de beknopte avonturen van twee leken in een permacultuur hippiecommune.

VerdEnergia is 8 jaar geleden begonnen door Joshua, een energieke, altijd razendsnel pratende enthousiasteling uit de Amerikaanse staat Oregon. Doordat veel vrienden van vrienden hem opzochten in Costa Rica bouwde hij wat extra slaapkamers. Door de vraag naar yoga-retreats bouwde hij een yogastudio, etc etc. De boerderij groeide van 1 huis uit naar een klein dorpje met deeleigenaren door middel van een aandelensysteem. Als wij aankomen zijn er vier personen aanwezig, twee eigenaren en twee vrijwilligers. In het droge seizoen zijn dit er soms wel dertig.

We stappen meteen in het ritme. Om 5.15 uur gaat de wekker, even koffie en fruit en dan tot 8.30 uur werken. Na het ‘tweede ontbijt’, werken we ongeveer tot 12.30 uur door. Als de dagelijkse regens starten tijdens de lunch ben je klaar, tenzij je kook- of opruimdiensten hebt die dag. De dag start vaak met het voeren van de kippen, nalopen van het watersysteem en wat huishoudtaakjes. Omdat er weinig mensen zijn, helpen we eerst wat slopende ochtenden met het graven van een ‘kompostvijver’. Later kunnen we wat diverser werk doen en gaan we helpen met een bamboehuis dat gebouwd wordt en het planten van fruitbomen.

Maaike brengt veel tijd door in de keuken. Op de farm wordt gekookt met vers geoogste groente en kruiden, aangevuld met eieren, kaas en fruit van andere lokale boeren. Koken op de farm is totaal anders dan in Nederland. Een zakje van Honig met kruidenmix is absoluut taboe. De salade knip je eerst uit de moestuin. De yuca (cassave) graaf je uit en kap je met je machete (kapmes). Noten en cacao moeten eerst drie dagen in de zon drogen, kefir (frisdrank) en kimchee (kool/peen) gebruik je pas na fermentatieprocessen. Tandpasta en deodorant maken we van baking soda. Aloe Vera en geurende kruiden groeien langs het pad. In de vochtige jungle van Costa Rica groeit alles als kool.

Hoe langer we blijven richting droogseizoen, hoe meer mensen er arriveren. Dit zijn tribe-members (oftewel mede-eigenaren) en vrijwilligers. Finnen, Amerikanen, Nederlanders, Canadezen. Het is bont gezelschap met wat felle ego’s ertussen, waardoor er wat botsingen zijn. Het communeleven blijkt totaal zonder privacy te zijn en iedereen heeft zijn zegje klaar. Wij observeren vooral hierin ;)

De farm staat in het dorp Lanas. Er wonen zo’n dertig Tico-gezinnen. Al die buitenlanders van Verdenergia zijn voor de meesten maar raar. Snap ik! Toch wordt het gewaardeerd als we op zondag een keer het lokale voetbalteam komen aanmoedigen. Het veld is een vrijgemaakt stuk jungle op een flauwe helling. Balen als je een helft heuvel-op speelt! Langs de lijn verkopen vrouwen huisgemaakte tortilla’s en gefrituurde kip met rijst. We kopen loten om een krat bier te winnen. De opbrengst van de loterij gaat naar de dorpsschool, waar recent de computers gestolen zijn. Lanas wint vlak voor de tropische regen met bakken uit de hemel komt.

De laatste weken bouw ik mee aan een fornuis/oven van gerecycled staal. Echt fantastisch dat ik leer lassen hier. Met de Amerikaanse meiden maken we nog muziek, ’s middags spelen we vaak fanatiek Kolonisten van Catan en af en toe hebben we filmavond. Een paar avonden in de week is er standaard ‘Fairy in the middle’. Een persoon wordt door de groep een half uur gemasseerd. Bijzonder om zomaar vanaf je eerste dag mee te beginnen, maar de vaste leden blijken hele goede masseurs. Je lichaam heeft ook andere beweging op de farm dan op kantoor, dus die massage is mooi meegenomen! Maaike rijdt regelmatig paard met Maiju, de vriendin van Joshua. Bij het huis van Carlos, een joviale Tico die voor Verdenergia werkt, plukken ze cacaovruchten en kokosnoten. Carlos spreekt voor iedereen langzaam Spaans, zodat een praatje met hem altijd leuk is. Hij vertelt graag over de flora en fauna in deze regio. We bezoeken de schapenstal nog waarin hij geboren is. De stad is niks voor hem. Dit is zijn leven, dit maakt hem gelukkig. En deze man is een bomenplantmachine, ookal is hij dik in de vijftig. Het is moeilijk weggaan van deze mensen en plek merken we. De hartelijkheid hier en het levenstempo zijn hoogst verslavend :)

Onze tijd in Verdenergia was superinteressant en is echt omgevlogen. Afscheid nemen gaat met wat traantjes gepaard. Eens kijken wat we aan permacultuur kunnen toepassen terug in Nederland. Wie moestuint er met ons mee??

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. P & M schreef:

  Dit is een reactie van Yvon, we zitten samen op de bank naar jullie site te kijken. Het is zaterdagavond. De hartelijke groeten van Yvon nog ff voordat ze vertrekken naar Oeganda.Dikke kus van ons allemaal

 2. Anoniem schreef:

  nou Ron en Maaike,
  We hebben ondertussen gehoord dat jullie echt van plan zijn om weer richting Holland te komen…..en dan ook nog in de winter hier aan te komen!!! Maar wat hebben jullie een mooie avonturen beleefd…..daar wordt vier hoog in Rotterdam Zuid straks nog heel lang,…misschien wel de rest van jullie leven…over nagedacht, gesproken en geleeft!!

  Maar nog een paar weken te gaan!!!

  1. Anoniem schreef:

   Dit is helemaal niet anoniem maar van Ada en Nico!!

 3. Anoniem schreef:

  mooi verhaal!! wat een ervaring weer… tot snel!
  Rogier

 4. Anoniem schreef:

  Gaaf om weer de reacties te lezen! Groeten terug uit Antigua van ons!

 5. joost van de wijgert schreef:

  Hallo,

  ik zou misschien stage willen gaan lopen bij vendenergia. Kan jullie contact met mij opnemen of ik met jullie zodat ik wat vragen erover kan stellen?

  Gr.

  Joost van de Wijgert
  student HAS Den Bosch

  1. Hoi Joost,

   Ik lees je reactie nu pas, sorry daarvoor!! Wel ontzettend tof dat je misschien naar Verdenergia gaat. Heb je inmiddels al meer info of kan ik je nog helpen? Stuur me anders even een mailtje (maaikeschets@gmail.com) dan kan ik je wat meer info sturen.

   Groetjes Maaike

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s